انعطاف پذیری در دل سختیهای زندگی، از خصوصیات اغلب افراد موفق در تاریخ است. آنها مشکلات شخصی و خانوادگی را مانعی برای موفقیت نمیدانند.
در سال ۱۹۶۲، ویکتور گورتزل (روانشناس مشهور) کتابی با نام «مهد تمدن: مطالعهی دوران کودکی بیش از ۴۰۰ فرد مشهور قرن بیستم» منتشر کرد. او به همراه همسرش میلدرد برای تالیف این کتاب افرادی را انتخاب کردند که حداقل دو بیوگرافی در مورد آنها منتشر شده بود یا تأثیری قابل توجه روی جامعهی اطراف خود داشتند. افراد مشهوری همچونلوئیس آرمسترانگ، فریدا کالو، ماری کوری، النور روزولت، هنری فورد و جان دی. راکفلر جزو افراد موفق مورد بررسی بودند.
خانواده ی گورتزل در تحقیقات خود به این نتیجه رسید که کمتر از ۱۵ درصد از مردان و زنان مشهور در خانوادههایی بدون مشکل رشد یافتهاند و ۱۰ درصد دیگر خانوادههایی با وضعیت بینابین داشتهاند. تحقیقات نشان داد که ۷۵ درصد از این افراد که حدود ۳۰۰ نفر بودهاند، در خانوادههایی با مشکلات اساسی رشد یافته بودند. فقر، توهین، نداشتن یکی از والدین، اعتیاد به الکل، بیماریهای شدید و موارد مشابه، از تجربیات مشترک این ۳۰۰ نفر در دوران کودکی بود. گورتزل در جایی از کتاب خود نتیجهی این آمار را اینگونه بیان میکند: «نرمال و عادی بودن زندگی یک فرد، دلیل و پیشنیازی برای موفق و مشهور شدن نیست.»